Ditt syn

Synsundersøkelsen

Hva skjer egentlig ved en synsundersøkelse? Her finner du noen vanlige spørsmål og svar om synsundersøkelsen:

Hva skjer ved en synsundersøkelse?

Optikeren vil starte med å snakke med deg om hvordan du opplever synet ditt i dag. Dersom du har problemer med øyne eller syn, er det viktig å få kartlagt hva som oppleves utfordrende.

Ved hjelp av ulike apparater og tester vil optikeren så undersøke hvordan du ser med høyre og venstre øye, og hvor godt de to øynene samarbeider. Han vil også undersøke det ytre øyet (hornhinne og øyelokk) og det indre øyet (linse og netthinne) ved hjelp av et spesialmikroskop.

I noen tilfeller vil optikeren også

  • Fotografere netthinnen
  • Måle øyetrykket
  • Undersøke synsfeltet (grundig undersøkelse av sidesyn)

Når alle undersøkelser og målinger er gjort vil du få en grundig forklaring på hva optikeren har funnet. Du vil også få en rådgivning med mulige løsninger for å gi deg en bedre synshverdag. Dette kan være briller, kontaktlinser, eller annen behandling.

Ved mistanke om sykdom kan optikeren henvise videre til lege eller øyelege for vurdering av behandling.

Hvor ofte bør jeg sjekke synet?

Dersom du aldri har undersøkt synet før, er det fornuftig å bestille en synsundersøkelse allerede i dag. Etter første undersøkelse vil optikeren vanligvis kalle deg inn til ny test etter ett til tre år. Hvor lang tid det går mellom hver innkalling avhenger blant annet av alder og type synsfeil.

Gjør det vondt å sjekke synet?

Det gjør vanligvis ikke vondt å undersøke synet. Noen målinger kan oppleves litt anstrengende for øynene, men ikke smertefulle.

Hvor lang tid tar en synsundersøkelse?

En synsundersøkelse hos oss tar vanligvis fra 30-60 minutter. Vi holder av god tid, og gjør alle undersøkelser som er nødvendige i hvert enkelt tilfelle.

Vil en synsundersøkelse påvirke synet mitt?

Vanligvis vil du ikke merke noe ubehag etter en synsundersøkelse. Enkelte av målingene som gjøres vil kunne oppleves litt anstrengende der og da, men dette ubehaget går over etter få minutter.

I enkelte tilfeller vil optikeren bruke spesielle øyedråper for en mer inngående undersøkelse av øyet. Disse dråpene vil medføre noe fokuseringsvansker og lysømfintlighet det neste døgnet. Eventuell bruk av slike dråper avtales alltid med pasienten på forhånd, og brukes kun der det anses som nødvendig.

Jeg bruker kontaktlinser. Skal jeg møte til time med eller uten kontaktlinsene på?

Dersom du kommer til årlig kontaktlinsekontroll hovedsakelig for å kontrollere øyehelse og linsestyrker, anbefaler vi å møte med kontaktlinsene på. Dersom du også ønsker at vi skal kontrollere brillestyrkene dine i forbindelse med undersøkelsen, blir disse styrkemålingene gjerne mest nøyaktige dersom du har gått uten kontaktlinser 20-30 minutter i forkant av målingen.

Hvordan bestiller jeg time til synsundersøkelse?

Du kan bestille tid for undersøkelse hos oss på flere forskjellige måter. Du kan ringe oss på tlf 67 90 08 50, komme innom butikken eller sende en forespørsel via kontaktskjemaet her på hjemmesiden. Vi gleder oss til å hjelpe deg med å løse dine synsutfordringer!